wnętrze

Projekt restauracji oraz dobudowy zewnętrznego wiatrołapu w budynku górnej stacji kolei powstał przy wątpliwościach interpretacyjnych dotyczących zapisów w planie miejscowym odnośnie możliwości przeprowadzenia takiego zamierzenia, musieliśmy wykonać szereg interpretacji planistycznych i finalnie udało się uzyskać pozwolenie na budowę.

wnętrze

Zamierzenie polegało na zaadoptowaniu przestrzeni holu na potrzeby restauracji, wykonanie w nim drewnianej antresoli oraz zaadotowanie dodatkowo kondygnacji poniżej holu głównego na drugą salę restauracyjną.

wnętrze

Przebudowa objęła w konsekwencji całe skrzydło wschodnie obiektu.

wnętrze

Projekt powstawał w 2010 roku.

kuchnia

Kuchnia została zaprojektowana jako dwupoziomowa, zaplecze socjalne znajdowało się na kolejnej, niższej kondygnacji.

antresola

Powyżej sali znajduje się antresola sali restauracyjnej.

antresola

Antresola otwarta jest w centralnej części sali na nizszy poziom oraz na okno z widokiem w kierunku Świeradowa-Zdroju.

antresola

W scianie wschodniej również znajduje się okno z antresoli z widokiem na góry.

dobudowa wiatrołapu

W elewacji południowej został zaprojektowany nowy wiatrołap z wejsciem do restauracji.

lokalizacja

Restauracja znajduje się na stacji górnej Kolei Gondolowej, poniżej schroniska Na Stogu Izerskim.