renowacja elewacji

Zabytkowa kamienica przy ulicy Świdnickiej we Wrocławiu - remont elewacji, poddasza oraz wnętrza kamienicy wraz ze zmianą sposobu użytkowania oraz dostosowaniem obiektu do aktualnych wymagań związnych z przepisami prawa.

stan istniejący

Budynek posiada powierzchnię całkowitą równą około 6040 m2.

stan istniejący

Budynek sąsiaduje z wieloma obiektami zabytkowymi, znajduje się w samym centrum miasta.

wewnętrzne patio

We wnętrzu obiektu zlokalizowane jest wewnętrzne patio, które w projekcie miało zostać zadaszone, a w posadzce został zaprojektowany świetlik do pomieszczeń piwnicznych .

klatki schodowe

Obiekt posiada dwa zespoły klatek schodowych, z czego jeden stanowi przepiękna podwójna klatka schodowa ze schodami wahlarzowymi oraz niezależnymi zabiegowymi na ostatnią kondygnację.

klatki schodowe

Klatka ze schodami zabiegowymi służyła do obsługi ostatniej kondygnacji dla najmniej zamożnych mieszkańców kamienicy lub po prostu dla służby zajmującej się mieszkaniami na niższych kondygnacjach.

przebudowa poddasza

Jednym z ważniejszych elementów projektu była przebudowa poddasza, wraz z wymianą stropów oraz wykonaniem antresolą oraz przestrzeni technicznych na ostatniej kondygnacji.

przebudowa poddasza

Pomieszczenia na poddaszu zostały doświetlone dodatkowymi oknami połaciowymi, w tym oknami otwierającymi się w formie balkonu.

przebudowa poddasza

Pomieszczenia na przedostatniej kondygnacji z małymi oknami zostały dodatkowo doświetlone oknami połaciowymi na wyższej kondygnacji.

wnętrza pomieszczeń

Pomieszczenia na kondygnacjach od pierwszego do trzeciego piętra zostały odremontowane oraz zaadaptowane do nowych funkcji. Wykonano całkowitą wymianę instalacji, obiekt dostosowano w miarę możliwości do aktualnych wymagań technicznych oraz użytkowych.

rzut kondygnacji powtarzalnej

W celu usankcjonowania niezgodności z przepisami konieczne było wykonanie wielu ekspertyz oraz uzgodnienie ich z odpowiednimi służbami.

lokalizacja

Przebudowywany obiekt zlokalizowany jest we Wrocławiu.